De fleste danskere bruger hver dag en masse tid på at følge med i nyhederne. Nogen læser en avis, andre ser en nyhedsudsendelse eller to og atter andre er nyhedsjunkies, der konstant skal ind på politiken.dk og blive opdateret.
Men er det en god ide sådan at bruge tid på at følge med i nyhederne?
Bare fordi alle gør det, så er der jo ikke nogen garanti for at det er skide begavet.
Jeg undgår bevidst nyheder
Selv prøver jeg bevidst at undgå nyheder. Jeg gør en aktiv indsats for ikke læse aviser, for ikke at se nogen nyhedsudsendelser og for ikke at åbne nogen nyhedshjemmesider.
Inden du tænker, at jeg er spilitterravende åndsvag og lukker min blog for evigt, så lad os prøve at se på hvad du egentlig får ud af følge med i nyhederne.
Hvad du får ud af at følge med
Når du læser aviser, ser nyhedsudsendelser, etc., så bruger du en masse tid på at høre om hvad der sker ude i verden. Men det meste af det du hører har nul relevans for dig selv, din familie og dit liv i det hele taget (det betyder fx. ingenting for dig, at der er kastet en bombe i et eller andet, for dig, komplet ligegyldigt og fjernt land).
Nogen nyheder er selvfølgelig relevante for dig, men de er få og der er langt mellem dem. Faktisk vil jeg vove og påstå, at der ikke er nogen nyheder i en gennemsnit avis eller nyhedsudsendelse, der har nogen som helst relevans for dig.
Hvis der endelig skulle være en enkelt nyhed et eller andet sted, der er relevant, så skal du nok høre om den uanset hvad. Din omgangskreds vil nemlig helt sikkert snakke om den, hvis den er så super relevant.
Der er med andre ord ingen grund til at bruge en masse tid på at følge med i nyhederne, hvis du spørger mig.
Er nyheder er skadelige?
Men en ting er, at det er spild af tid at følge med i nyhederne. Noget andet – og meget værre – er, at nyhederne er skadelige for hvordan du går og har det og hvad du tør og ikke tør gøre.
De fleste nyheder fokuserer nemlig på drama og dårligt nyt, da det sælger bedre end historier om at det egentlig går meget godt både herhjemme og rundt omkring i verden.
Alt den dårligdom kan ikke undgå at gøre en i dårligt humør og skabe en frygt, der ofte er komplet irrationel.
Når nyhederne fx. med stor iver fortæller om et flystyrt, så får det folk til at være bange for at flyve – selvom de egentlig burde være meget mere bange for at køre rundt i bil.
At man i nyhederne kun hører om dårligt nyt fra uha-uha (det fjerne udland) betyder også, at mange bliver bange for at rejse ud og opleve verden. Når man kun hører om verden i nyhederne, så kan man nærmest ikke undgå at tro, at alt andet end Mallorca er pissefarligt.
Følger du med i nyhederne?
Hvad synes du? Følger du med i nyhederne? Hvorfor gør du det/gør du det ikke?
2 replies on “Skal man følge med i nyhederne?”
Hej Mads,
Jeg bruger en del tid på nyheder, primært fordi det interesserer mig. Jeg mener helt bestemt at det er vigtigt at følge med, det afgørende for at få noget ud af det er dog at forholder sig kritisk til det man læser. Medierne er fyldt med sensationshistorier som ganske rigtigt ikke har nogen relevans for langt de fleste mennesker. Katastrofer, terror, massemordere etc zapper jeg også hurtigt væk fra. Men hvis man husker at tage sine kildekritiske briller på mener jeg sagtens at man kan få noget fornuftigt ud af f.eks politikken, berlingern og sågar information.
Det jeg primært følger med i er politik både dansk og international, økonomi, teknologi og sport. De to sidste udelukkende af interesse. Jeg mener det er helt afgørende for at forstå det land og den verden man bor i at man har en vis forståelse for det politiske system. Både fordi det giver en en mulighed for at sætte sine egne holdninger i perspektiv, men også for at man har ordenlig forudsætninger for at udøve sin demokratiske pligt (at stemme). Økonomi og politik er to uadskillelige størrelser men for mig at se er det nærmest umuligt at begå sig i et moderne samfund uden at forstå sig på økonomi. Hvad enten det drejer sig om det trivielle husholdning budget eller større sager som f.eks. Bolig økonomi er det vigtigt at være godt klædt på til at tage de rigtige beslutninger. Igen er det meget vigtigt at være kritisk. Hvis en ejendomsmægler siger at huspriserne stiger, så er det nok fordi at han gerne vil sælge nogle huse. Hvis en aktieanalytiker siger at en bestemt aktie stiger er det måske fordi han har en interesse i at den skal stige. Alt i alt mener jeg at det er meget vigtigt at følge med, det handler bare om at være kritisk i forhold til hvad man læser og hvor man læser det.
Mine fem cent,
Dan
Hej Dan og tak for kommentaren.
Jeg ser intet galt i at man følger med i fx. teknologi eller sport. Hvis man følger med i noget af interesse, så er det fint med mig. Der hvor jeg ser problemet er hvis man følger med i noget (fx. nyhederne) fordi man tror, at man skal gøre det (det er nødvendigt, man har ikke tænkt nærmere over hvorfor man gør det, etc.).
Men uanset hvad man følger med i og hvorfor man gør det, så har du 100% ret i at man skal huske de kildekritiske briller. Som du selv skriver, så har ejendomsmægleren og aktieanalytikeren en dagsorden. Det har aviser, denne blog og alt muligt andet også.
Du har også ret i, at man skal have en vis forståelse for det politiske system og for grundlæggende økonomi. Men får man det via nyhederne? Det tvivler jeg på. Se bare på hvor mange danskere der fx. har en røvdårlig økonomi uanset de følger med i nyhederne.
Når det er tid til at stemme (hvilket jeg mener man skal gøre), så skal man selvfølgelig have en vis baggrundsviden for at kunne sætte sit kryds det rigtige sted. Men det kan få langt hurtigere og bedre via et målrettet besøg på internettet og nogle gode diskussioner med omgangskredsen end man kan ved at følge med i nyhederne.