Categories
Krop og fysik Sport

Paleo mad og hvorfor det er en super smart at spise stenalderkost

De sidste 4 uger har jeg levet efter et sæt ernærinsprincipper der kaldes paleo eller stenalderkost. Et sæt ernæringsprincipper, der har vist sig at være et sandt mirakel for hvordan jeg ser ud, når jeg smider trøjen.

Paleo sixpackTakket være paleo, så har jeg en bedre sixpack nu end jeg nogensinde før har haft – og det er uden at jeg har gjort noget for det udover at ændre min kost til paleo mad (faktisk har jeg gjort mindre for den end jeg plejer, men mere om det længere nede i denne blog post).

Kort om paleo mad

Kort fortalt, så er paleo mad kendetegnet ved at man skal spise de samme ting som folk i stenalderen gjorde. Ting, der allesammen er kendetegnet ved at indeholde ingen eller meget få kulhydrater.

Det gælder derfor om at undgå ris, pasta, brød, o.lign. og i stedet fokusere på at spise masser af kød, grøntsager og frugt (frugt med en vis tilbageholdenhed afhængigt af hvor meget sport du dyrker).

I de sidste 4 uger har jeg derfor spist kød og grøntsager både morgen, middag og aften – men i modsætning til min super effektive slankekur, så har jeg spist hvad jeg har haft lyst til. I denne omgang har der ikke været noget med, at jeg skulle spise det samme hver dag (hvilket jeg skulle, da jeg var på slankekur).

En enkelt dag om ugen har jeg haft en cheat day, hvor jeg har spist løs fra alle hylder. Disse dage (og ingen andre) er der røget masser af kulhydrater ned i form af både ris, pasta, brød, uendelige mængder frugt og alt muligt andet (inkl. et par kager eller tre).

Ikke så meget sport

Sport har der ikke været meget af siden jeg begyndte at spise paleo mad. Vi har været i Thailand de sidste par måneder, så er det faktisk kun blevet til to korte besøg i træningscenteret hver uge og lidt svømning i poolen med børnene (I træningscenteret har jeg hver gang hevet lidt i et par maskiner, taget op til 50 mavebøjninger og løbet 2-3 km i max. tempo)

To besøg i træningscenteret om ugen lyder måske skræmmende for nogen, men det er væsentligt mindre sport end jeg plejer at dyrke hjemme i Danmark. Og jvf. jeg ikke havde nogen sixpack hjemme i Danmark, så er der vist ikke nogen tvivl om at motion og træning ikke er det vigtige ifht. hvor ens krop ser ud.

Det er sindsygt vigtigt det her: Motion og træning er ikke det afgørende ifht. at smide de overflødige kilo. Det er kosten der er det afgørende (men træning er selvfølgelig stadig pissesundt på mange andre måder, så det her er ikke en undskyldning for at blive en lad sofakartoffel).

Hvad skal jeg nu spise?

Efter 4 uger med paleo mad er det store spørgsmål så hvad der skal ske i fremtiden. Min umiddelbare plan er at fortsætte med at spise paleo mad, men uden at være hysterisk omkring det.

Derhjemme vil jeg såvidt muligt spise paleo mad og når jeg er ude, så vil jeg spise den mad der bliver stille på bordet. Der er ingen grund til at være en irriterende madhystade og jeg dør nok ikke af et par ikke paleo måltider i ny og næ.

###

Beklager den elendige billedkvalitet. Mit kamera gik kold før jeg fik taget nogen billeder – og min telefon gjorde det samme et par dage efter ovenstående billed blev taget 🙁

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

244 replies on “Paleo mad og hvorfor det er en super smart at spise stenalderkost”

Hej Mads

Min kæreste og jeg har et ønske om at tabe os og vi er blevet meget inspirerede af dine skriverier om Paleo mad. Det virker som god fornuft at skære brød, pasta, ris og kartofler ud af hverdagen, selvom det er skide svært da stort set alt det mad vi elsker, indeholder netop det. Men med inspiration fra internettet går det rimeligt godt.
Det jeg dog har sværest ved, er at finde ud af hvad pokker jeg skal spise til morgenmad og det ender oftest i at jeg slet ikke får spist morgenmad da jeg slet ikke har tid til at stå at kokkerere, når jeg skal aflevere vores datter og nå 1½ times transport for at komme på job.
Jeg har brug for noget hurtigt og nemt og helst noget jeg kan spise i toget. Jeg har nogle gange 2 stykker frugt med, men det mætter bare slet ikke. Har du nogle gode råd omkring morgenmad?

p.s. Håber det går godt med dig. Det er vel efterhånden 7-8 år siden vi var kolleger i Accenture 🙂

Den hurtigste morgenmad er en proteinshake, men hvis det skal være lidt mere almindeligt så er rester fra aftensmad (der selvfølgelig også var paleo) et scoop. Selv kører jeg næsten altid rester fra aftensmaden, bacon og æg eller frosne grøntsager + bønner, der er blevet varmet i mikrobølgeovnen.

Alt vel her. Du får lige en mail eller sådan noget.

Jeg er også primært på shake, men hvis du gerne vil have det lidt mere naturel, så tag et par hårdkogte æg med til toget. Dem kan du lave dagen før, og de tager ikke lang tid at pille. Men allervigtigst – de er fulde af protein. Klem evt. en halv liter mælk ned også, og så er du sgu godt kørende, og mæt frem til næste måltid..

Jo, det er det – og så alligevel ikke. Selv førende paleo folk som Mark Sison (der kalder hans version af paleo for primal) sælger et pulverprodukt (primalfuel).

Selv overlever jeg også gerne en proteinshake, hvis det er det som skal til ifht. tidsplaner, træning el.lign.

Du nævnte mikroovnen. Den brugte de vist ikke i paleo-tiden. Problemet med mikroovnen er at den skader maden:
– Proteiner skades
– B5-vitamin ødelægges
– Næringsstoffers molekylestrukturer ødelægges
– Flavonoider (vigtige antioxidanter) ødelægges
– Omkring 1/3 af B12-vitaminet i kød ødelægges
– Antistoffer i modermælk ødelægges

Dertil kommer strålingsfaren, der giver øget risiko for kræft, ufrivillig abort mm. ved hyppig brug af mikrobølgeovn.

Carsten Vagn-Hansen har skrevet mere om mikrobølgeovnen i bogen “Sund skepsis og sund fornuft.”

En mikrobølgeovn kan bruges til desinfektion af fugtige karklude, hvis man absolut vil bruge den til noget fornuftigt.

Tja, det er jo et godt spørgsmål.

Personligt tror jeg ikke der er noget galt i at bruge en mikrobølgeovn, da den jo blot opvarmer vandet i maden (og det opvarmede vand opvarmer så de andre dele af maden).

Til alle, der gerne vil vide mere om principperne bag stenalderkost, kan jeg anbefale at læse bogen: “Stenalderkost” af Loren Cordain:
http://www.saxo.com/dk/stenalderkost_loren-cordain_paperback_9788778439888
Han har forsket i fænomenet siden midten af 90’erne og giver masser af veldokumenterede svar og forklaringer på alt hvad man måtte være i tvivl om.
Fx er kød ikke bare kød. Der er forskel på vilde dyr og landbrugsdyr. På samme måde kan man ikke sidestille frisk fisk med dåsetun. Samtidig er hverken korn, gryn eller mælkeprodukter (af enhver art) en del af stenaldermenuen.
Med hensyn til stenaldermenneskets højde var denne, for kvinder: ca 165 – og for mænd ca 175 cm. Med agerbrugets indførsel faldt den til, for kvinder ca 155 og for mænd 165.
Ganske tankevækkende, synes jeg. Men læs selv mere i bogen. Den kan varmt anbefales 🙂

Hej,
jeg er også selv på denne kost og min morgenmad består af ‘muffins’. Se opskriften her:
http://evatorgersen.dk/egg-n-bacon-protein-muffins/

Hvis jeg ikke tager meget fejl, kan de også fryses ned (kan være der sal bruges friske grønsager, for dette?) og så tager du bare en eller to op dagen inden, så er de optøet når du sidder i toget næste morgen.

Jeg laver også æggemuffins med spinat, løg, revet squash, stykker af kogt kylling, skinke eller hvad jeg nu lige have ved hånden. De kan sagtens fryses ned – og er super nemme at varme i mikroovnen direkte fra fryseren ;o).

Hej
Jeg tabte 13 kg for 1.1/2 år siden på Atkin`s Low Carb, og lever fortsat på denne fantastiske kost som jo svarer nogenlunde til Palæo/Stenalderkost. Jeg spiser hver morgen en omelet lavet af 2-3 æg krydderier og peber og dertil bacon eller røget kæbesnitte, og den mætheds fornemmelse i lang tid.

Det er super cool at du/andre også har succes med denne kost, og jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at jeg igen kommer til at spise en “normal” dansk kost!

@Troels: Jeg har succes med at spise fromage frais, fiber sund og nødder til morgenmad, så det kunne du evt. prøve. Vil ikke anbefale kun frugt til morgenmad, da du skal have mad med højt indhold af protein og power 🙂

Hej igen

Nu har vi i lang tid spist omelet til morgenmad og det er rigtigt godt!
Vi laver omeletten aftenen før, klapper den sammen og deler den i to og tager den med på job og varmer i mikroovnen. Det kan virkeligt anbefales!

Jeg har lagt mærke til at der i stort set alle paleoopskrifter aldrig er gulerødder i. Indeholder gulerødder meget kulhydrat?

Omelet til 2 personer:
3 store æg
3-4 asparges
1/4 pebberfrugt
2 pølser eller tilsvarende andet kød der evt. er tilovers fra aftensmaden
en skive løg i meget små tern
salt & pebber
en smule revet ost

Pisk æg sammen og bland alle ingredienser, minus osten.
Hæld på en pande med lidt fedtstof og drys osten ud over.
Lad stå under låg, i ca 7 minutter på middel varme.
Pensl evt med chillisuace eller andet efter din smag, fold sammen og læg i køleskabet.
God morgenmad!

Hej Troels,

God stil med Omeletten, jeg bruger også den men en smugle varieret
Til 1 person
2 æg
1/2 pebberfrugt (finthakket)
1/2 rødløg (finthakket)
Grøntkål (på forhånd finthakket, 3 spk)
Rørt sammen med salt, pebber og så på panden.

Desuden varierer jeg morgenmaden, så det nogen gange er tun salat. Det er måske lidt hård morgenmad for nogle, men ok for mig 🙂
1/2 bøtte skyr eller græsk yoghurt
1 ds tun i vand
1/2 rødløg hakket
1/2 pebberfrugt hakket
1/2 agurk i tern (vigtigt hvis der bruges skyr – til at balancere den skarpe smag i skyr)
Salt pebber, og rørt sammen. Det muligt det er til 2 personer i den, men jeg spiser det bare selv og måske gemmer lidt.

Man skal dog passe på med at indtage for store mængder æg, hver uge da det markant påvirker dit kolesterolnivaue. Dette er en af de markante medvirkende grunde til åreforkalkning.

Man bør i store træk holde sig væk fra æg da det kun anbefales at indtage 1-2 æg om ugen.

Men en stor mængde ikke-fedt kød såsom fjerkræ (proteiner) samt fed fisk (omega-3) er en gylden kombination og burde være alles daglige indtag af kød.
Resten bør bestå af grøntsager/frugt og andre former for vitamin/fibreholdige ting.

Det er nogle underlige principper.

Først, har du overvejet hvor gamle (eller rettere sagt unge) stenalderfolket normalt blev? Og dernæst set på deres højde? Ernærringsmæssigt burde man nok lede andetsteds efter sine forbilleder.

Du skriver at du er i Thailand, jeg formoder at du her ikke har en arbejdsdag på 8 timer men i stedet er rundt for at opleve? Har du overvejet hvordan dit skift af hverdag formentlig dramatisk har ændret dit aktivitetsniveau?

Du skriver at du har spist hvad du har haft lyst til, men samtidig har du haft en cheatday hvor du har spist en masse af det du ellers har forbudt dig selv? Selvmodsigelse? Og hvis du mener mængdemæssigt, så forstår jeg slet ikke hvorfor du ikke anerkender dette som det afgørende punkt. Uanset om det er kød eller kulhydrat, så er hakket oksekød 22% fedt noget af en kaloriebombe, hvorfor det nok er smart at omgå, stenaldermad eller ej.

Spis mindre end du forbrænder. Det bygger alle effektive diæter på. At se på dette er at gå direkte til essensen. At lave psedoprincipper og følge dem er ikke en genvej, men snarer en omvej. For at kunne dette, er du heller ikke nød til at spise det samme hver dag som du skriver du har gjort under en eller anden effektiv slankekur. Hvorfor dog det!!?? Det samme gør du desuden i denne diæt, kød og grøntsager kun…

Det er rigtigt, at stenalderfolk i gennemsnit ikke blev ret gamle. Men det mener jeg først og fremmest skyldes, at de stod af for et godt ord. Et brækket ben, en infektionssygdom el.lign. og så var løbet kørt. Dem der klarede sig uden om brud, sygdomme etc. kunne derimod blive ret gamle.

Jeg må indrømme, at jeg ikke aner hvor høje stenalderfolk blev i gennemsnit. Men hvad med nutidens asiater? Lever de ernæringsmæssigt forkert fordi de ikke er ligeså høje som os?

Jeg er tilbage fra Thailand, så mit aktivitetsniveau er absolut på højde med de fleste andre mennesker i Danmark. Faktisk er det nok højere, da jeg dyrker en del sport og ikke sover super meget.

Mens jeg var i Thailand var det iøvrigt ikke nogen badeferie. Jeg havde min computer med og lejede en kontorplads, så jeg kunne køre mit firma videre dernedfra.

Mht. at have en cheatday, så er det ikke noget, som jeg føler det store behov for længere. Det var det i starten, hvor jeg savnede forskellige ting. I dag, så er det som om mine smagsløg har ændret sig og jeg savner på ingen måde slik, etc. Jeg savner heller ikke ris, pasta o.lign. Det eneste jeg engang imellem kan savne er brød, men der skal ikke ret meget brød til for jeg har fået nok.

Jeg har iøvrigt skrevet lidt mere omkring at have cheatday her: https://www.genvejen.dk/slankekur-giv-din-kostplan-sparket-og-tag-en-ugentlig-fridag/

Som jeg ser det, så holder kalorieteorien ikke. Der er forskel på hvor ens kalorier kommer fra. Hvis man får for meget kulhydrat (først og fremmest de hurtige af slags), så tager man på og bliver potentielt overvægtig/fed. Det gør man derimod ikke, hvis man indtager meget protein og fedt.

Hvis det ikke hænger sådan sammen, hvordan vil du så forklare, at jeg kunne spise 3752 kalorier om dagen i en uge og stadig tabe mig: https://www.genvejen.dk/glem-alt-om-at-taelle-kalorier-sadan-spiser-jeg-5000-kalorier-om-dagen-og-taber-mig-samtidigt/

Når man lever af paleo mad, så behøver man iøvrigt ikke spise det samme hver dag. Det gør jeg bestemt ikke, tværtimod så synes jeg min mad er ligeså alsidig som de fleste andre menneskers mad (men selvfølgelig uden ris, pasta, etc.).

At jeg spiste det samme igen og igen under min slankekur skyldes ene og alene at jeg havde pissetravlt. Det galt jo om at få en sixpack så hurtigt som muligt: https://www.genvejen.dk/hvordan-man-far-en-sixpack-i-en-fart/ 🙂

Myten om at kolesterol er farligt og forårsager åreforkalkning, er blevet skudt i sænk af Uffe Ravnskov: http://www.ravnskov.nu/dancholesterol.htm

Mangel på kolesterol er derimod farligt og kan bl.a. føre til udvikling af demens-sygdomme. Jeg kan anbefale interesserede at læse Uffe Ravnskovs bøger. Han bakkes op af bl.a. Carsten Vagn-Hansen, Robby Curdorf, Joseph Mercola og mange andre danske og internationale eksperter i helsebranchen.

Selv spiser jeg gerne 1 – 2 æg om dagen og helst blødkogte. Jo mindre opvarmning, jo bedre bevares de sunde fedtstoffer i ægget.

Det var så ikke det jeg ville skrive til din kommentar – men derimod, at ny forskning viser at det ikke hjælper at sænke indtagelsen via fødevarer, men derimod generelt bare skal leve sundere – det vil sige, at selvom der er et højt indhold af kolesterol i æg, har det ingen indflydelse på kolesterol niveauet i blodet, se “http://www.madogtrivsel.dk/sider/fedtkolesterol.htm”…
Derimod kan du sænke det ved at spise ting som fisk og fjerkræ, antioxydanter, vitaminer og grøntsager, stoppe med at ryge, tage p-piller osv.

En af grundene til at man ‘muligvis’ oplever et større vægttab i starten, hvis man følger denne livsstil, kan forklares ved at kulhydrater binder væske til kroppen – så når man skærer drastisk ned på indtag kulhydrater, vil man logisk nok opleve at man ‘taber sig’… Men vil på ingen måde forklejne denne levevis – det er udentvivl sundt, hvis bare man ikke gør som svenskerne 😉

Hej Svendsen
Det er en skrøne med æg, du må spise alle de æg du vil, og har intet med kolesterol at gøre. Kolesterol er et stof din krop producerer til at bekæmpe bakterier og inflammation, din lever og hjerne producerer det. En rigtig god bog om det er læge og forsker Uffe Ravnskovs bog hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt især for kvinder og ældre mennesker.

Nej der intet galt i at spise oksekød mv.
Men indlægget gik ud på “slankekur” og der bør man holde sig til de to førnævnte typer kød da der findes mindst fedt i disse i forhold til vitaminnivauet.

Artiklen du linkede til fortæller at der er en masse gode fordele ved æg såsom protein osv. Disse kan dog ikke opveje ulemperne ved kolesterol påvirkningen. Mit udsagn er baseret på anbefalinger fra læger, der forsker på området. Indenfor fodterapien ser man hyppigt at de fleste sygdomme/livsstilsygdomme mv, sætter sig i fødderne i form af neuropati og manglende ernæring til fødderne.

Her kom underviserne (læger) ind på blandt andet kostædringer man burde foretage, da det “danske køkken” er meget usundt i forhold til kolesterol og at man i nøje omfang bør vudere ens indtag på en uge, da man hurtigt kan udvikle nogle grimme følgesygdomme, hvis man ikke er “super-sund/motions dyrkende” ved siden af.

*****Men jo.. blødkogte æg og bacon smager nu godt ;)*****

Vil bare pointere at man skal gøre sig nogle kraftige overvejelser, hvis man har et indtag på 10-15 + bacon, hver uge uanset din kost da det er en stor medvirkende faktor til livsstilsygdomme.

Man bør ikke bandlyse æg, kål og andre kolesterolholdige madvarer , men blot overveje at disse indtages i begrænset omfang.

Spørgsmålet er så hvor meget kolesterol æg reelt indeholder og hvor farligt det er, at der er kolesterol i maden (se de artikler jeg tidl. linkede til, samt http://www.marksdailyapple.com/cholesterol/. Især denne artikel er spændende ifht. kolesterol, bl.a. fordi den fortæller hvordan kroppens egen produktion af kolesterol reguleres bl.a. af hvor meget kolesterol vi indtager)

Ifht. slankekur, så mener jeg det er kulhydraterne man skal passe på og ikke indtaget af fedt. Selvom jeg hælder fedt ned i en hel ugen, så kan jeg sagtens tabe mig alligevel: https://www.genvejen.dk/glem-alt-om-at-taelle-kalorier-sadan-spiser-jeg-5000-kalorier-om-dagen-og-taber-mig-samtidigt/

Hvad betyder iøvrigt “ernæring til fødderne”? (neuropati har jeg fået slået op, det betyder såvidt jeg kan se nervesygdomme, dvs. smerte/føleforstyrrelser i fx. fødderne. Enig?)

Jeg har tabt 13 kg på at forbrænde mit fedt med mættet fedt. dvs jeg steger min omelet og alt kød i svinefedt, palmin “kokos” som er 85 % mættet fedt eller rigtig smør. Jeg får flødeskum i min kaffe hver dag. Det man skal kolde sig fra er kulhydrater når vægten er nået, må man spise 50g kulhydrat pr dag, overstiger man det, så begynder vægten at stige, dog forudsat ens job og motion. Jeg har total kontrol over min vægt på denne måde.

Der menes med “ernæring til fødderne” at blod/ilt gennemstrømningen er optimal. Denne balance kan meget let påvirkes af din kost. F.eks. livsstilssygdomme vil man kunne begynde se komme til udtryk i dine fødder i form af arterielle lidelser.

Det vil sige at, der ikke kommer tilstrækkeligt med ilt og blod til fødderne. Det er dog ikke noget der dukker op lige med det samme.

Specielt hos artielle/hjertepatiner der har fået en blodprop og lignende er specielt påvirket af dette fordi kroppen er forkalket igennem deres livevis heriblandt den mest medvirkende faktor i form af din kost/motion.

Der selvfølgelig dem der er arveligt disponible, men arterielle lidelser og hjerteproblemer er den hyppigste dræber i Danmark. Disse er hovedsageligt fremprovokeret af livsstilssysgdomme i form af din kost/motion.

Den største bevirkende faktor til dette er kolesterol og blodtrykket.
Kolesterollet angiver, hvor “tykt” dit blod er i kroppen. Dette gør at din krop “forkalker” og forsnævrer dine arterier/vener.

Jo højere blodtrykket er desto mere skal dit hjerte arbejde for at pumpe det rundt. Dette viser sig i et forhøjet blodtryk, der er skyld i at dine arterier og vener altid er på overtryk og derved risikerer at sprække eller blive forstoppet, da de ikke er så fleksible længere pga den konstante stress de bliver udsat for.

Der er mange ting, der påvirker hele denne proces, men din kost og specielt kolesterol er en af de vigtigeste faktorer og man bør derfor være meget opmærksom på det.

Det er en god ide at få tjekket ens kolesteroltal/blodtryk en gang hver 2-3 år bare for en sikkerhedsskyld. Vi er nemlig specielt disponible heroppe i det kold nord pga vores tunge kost.

Det skal dog siges at det er meget individiult, hvordan ens krop håndterer denne belastning.

Min pointe er blot at man skal passe på med at anbefale blandt andet æg/bacon som en stor del af ens kost, fordi man ønsker at tabe sig. Det kan blive på bekostning af nogle helbredsmæssige forhold, hvis man f.eks. fortsætter med denne “paleo-livsstil” og har så stort et indtag af kolesterol.

Alt andet omkring paleo er i princippet perfekt for alle menneskers helbred 😀

Det er svært at overskue de præcise konsekvenser af indtagelse af den ene eller den anden slags madvarer. Jeg synes umiddelbart paleo (med dertilhørende indtag af æg, kød, etc.) giver mening for mig, både pga. resultaterne og pga. det er vores oprindelige kost, fra før vi begyndte at have landbrug og dyrke korn, etc. – men dermed ikke sagt, at det er den endegyldige sandhed (ikke mindst fordi jeg er ikke læge el.lign., hvilket er en af grundene til min fine disclaimer).

Iøvrigt tak for kommentarerne. Der er altid rart, at folk kommenterer på min blog og det bliver kun endnu bedre, hvis folk har noget at byde på, hvilket du bestemt har.

Nemly, og så er vi ikke ens – Den evige sandhed er helt personlig! Det kan give god viden at dykke lidt i ayurveda 🙂 Der fik jeg en del aha-oplevelser; hvorfor jeg ikke er helt vild med kød, og hvorfor ikke al mad skal være råt, om udrensning og hvad ved jeg. Ayurveda betyder da også “livets videnskab”, og er 5000 år gammel. Deepak Chopra skriver forståeligt om ayur veda.
Men jeg er altså ikke blevet en “hellig” ayurvedaner, og jeg finder at paleokost har mange gode sandheder! Jeg vil prøve det, men uden at skulle veje alting. Det finder jeg ikke er sundt for krop og sind…

Ved neuropati skal der forståes “nervedød” eller at nerverne ikke fungerer optimalt. Dette ses igen tydeligt ved hjertekar/arterielle patienter, hvor forbindelsen på nervesystemet samt den dårlige ernæring gennem “ilt/blodgennemstrømning” er skyld i at personerne ikke kan mærke noget under deres fødder.

Dette ses ikke så meget hos blandt almindelige mennesker, men er et godt argument for, hvordan din krop har det indeni ved den livsstil du har “når” du bliver syg pga. din livsstil i form af kosten/motion.

Grunden til jeg har et stort kendskab´og fokus på dette skyldes at familien er stærkt påvirket af dette.

Jeg siger ikke at man skal “frygte”, hver enkelt bid du tager af din kost, men man bliver nødt til tænke sig omkring ens egen helbredstilstand for det giver store følger pga. af noget så “normalt” som ens hverdagskost.

Dog skal man jo selvfølgelig leve livet og ikke leve af grøntfodder og andre ikke fede/kulhydrat/kolesterol holdige fødevarer.

Pointen er bare at slankekure og livsstilsændringer skal man tage med et gran salt fordi de umiddelbare kortvarige “fordele” ikke er det værd i det lange løb pga de livsstilssygdomme det kan medbringe ved indtagelsen af så store mængder kolesterol for at spare på kulhydraterne.

Men som tidligere nævnt nyder jeg også et æg i ny og næ med bacon…

Hej Svendsen. Du skulle prøve at læse en bog af Uffe Ravnskov der hedder Kolesterol myter og realiteter. Den handler om alt det fup og svindel der er foregået med forsøg omkring kolesterol, og hvordan medicinalindustrien kun er ude på at tjene penge. Nyere undersøgelser har vist at kolesterol indtaget gennem maden slet ikke skader, og fedt har intet med hjerte-karsygdomme at gøre. Man kan nærmest indtage alt det fedt man vil, det man skal undgå er kulhydrater. De eneste madvarer med kulhydrat man bør spise, er frugt. Det er der tilmed også nogle der undgår.

Undersøgelser har også vist at folk med et lavt kolesteroltal gennemsnitligt har samme grad af forkalkning i årerne som folk med et højt kolesterol. Og ældre mennesker med et højt kolesteroltal lever længere end dem med et lavt. Jeg spiser selv 6 æg hver dag, og mit kolesterol er helt normalt, faktisk i den lave ende. Før i tiden spiste jeg selv meget fedtfattigt, fordi jeg prøvede at tabe mig. Jeg var syg hele tiden. I dag hvor jeg har fulgt stenalderkosten nogenlunde er jeg stort set aldrig syg mere, og jeg er så absolut ikke det mindste bange for fedt og kolesterol, jeg har fået et fuldstændigt andet syn på det i løbet af de sidste år, og jeg synes at alt hvad jeg har læst giver meget, meget stor mening. At fedt skulle give sygdomme giver ikke den fjerneste mening overhovedet.

Læger ved intet om kost og fedt og alt det der. De har ikke engang en uddanelse inden for det. Og hvis de så havde kunne man jo heller ikke tro på det de siger alligevel, efter som den generelle opfattelse af hvad der er sundt og usundt er totalt forkert.

Man kan jo læse 700 mia. forskellige ting om kost, og alt i alt må man jo selv finde ud af hvad man vil tro på. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl mere.

Hej Tine
Det er nemlig rigtigt Uffes bog er super, da jeg startede på Atkin`s nye kost revolution, lærte jeg hvad kolesterol er, det man skal være opmærksom på er hvad triglyceriderne ligger på, det er hvor meget fedt der er i blodet. Når man lever af max 50g kulhydrat pr dag, vil man ikke få problemer på trods af et højt kolesteroltal, der er som sagt triglyceriderne i blodet, og de falder meget når man lever low carb. Atkin`s fandt ud af for over 30 år siden at med low carb kost holder man diabetes , hjerteinfarkt og hjerte karsygdomme nede. Uffe Ravnskov har efterfølgende forsket i fedt /kolesterol og vi ved idag at mættet fedt er meget vigtigt for hjernen der er lavet af fedt og at nervecellerne skal have fedt.

Hej Mads.
Må man så gerne spise peanuts, så længe man ikke overstiger de 100 gram kulhydrater om dagen?
Da peanuts kun indeholder ca. 8 gram kulhydrat pr 100 gram, burde man jo i princippet kunne spise et helt kg uden at tage på ifølge teorien! Det lyder ret vildt – men passer det?

Mvh heidi.

Jeg synes, at jeg på et tidspunkt læste at man skal holde sig fra peanuts, nødder o.lign., hvis man vil tabe sig.

Men hvis du bare kigger på indholdet af kulhydrater og glycemic load, så burde fx. peanuts være helt ok (100 g peanuts indeholder dog mere end 10 gange så mange kalorier som 100 g gulerødder, men det burde ikke nødvendigvis være et problem: https://www.genvejen.dk/glem-alt-om-at-taelle-kalorier-sadan-spiser-jeg-5000-kalorier-om-dagen-og-taber-mig-samtidigt/).

Det er et spændende spørgsmål du stiller, så jeg skal prøve at se om jeg kan finde ud af mere og komme med en klar anbefaling. Sålænge juryen er ude mht. om det er ok at spise peanuts, nødder, etc., så ville jeg dog holde mig fra dem hvis målet er at tabe sig.

Ok, og tak for dit svar.

Noget der bare faldt mig ind var, at al den her snak om at bacon er godt, betyder jo også at flæskesvær som “snack” er ligeså godt.. og peanuts hører jo ind under den kategori…hvis det virkelig passer at man taber sig uanset hvor højt kalorieindtaget er, så længe kulhydratindtaget er under de 100 gram om dagen, så skulle det godt kunne lade sig gøre.
Faktisk, så er jeg frisk på at finde ud af det på egen krop, så jeg vil i den kommende uge lave et forsøg. Melder tilbage med resultatet!

Hej Tine

Angående dit forslag omkring Uffe Ravnskovs værk vil jeg forholde mig lidt skeptisk da det lyder som et værk med politisk holdning frem for faglig holdning.

Hvad er hans kilder baseret på? Hvordan har han fortolket dem?

At læger ikke har forstand på kost er vist lidt af en påstand. Ja de har nok ikke styr på alle former for kost, men jeg vil vove at påstå at de forstår sammenhængen mellem indtaget af kolesterol/fedt i forhold til påvirkelsen af dit blodtryk og sidste ende årsagen til arterielle lidelser.

Med hensyn til dit eget kolesterol tal er det som tidligere nævnt og meget individuelt, hvordan/om kroppen kan regulere dette. Det samme såvel for dit blodsukker.

De Info jeg baserer mine udsagn på er fra medicinske lærebøger samt de udsagn jeg har fra læger (undervisere), der forsker på området og i hvilken relation dette har på din krop og specielt, hvordan det kommer til udtryk i dine fødder.

Selvfølgelig skal man ikke være naiv og kun støtte sig til en kilde, men man skal også passe på med selv at “lege ekspert” når ens udsagn er baseret på en persons ytringer eller artikler.

Den eneste måde vi kan have en”smule” sikkerhed for at dataene og konklusionerne er valide er kun gennem en form for instans eller vedtaget hold af eksperter. Dette tilfalder lægerne og forskere på området.

Den eneste måde vin kan vide at deres data er korrekte er ved at have set andre læger/forskere verden over nå frem til samme konklusion.

På nuværende tidspunkt er “alle” enige om at sig forholde sig til kolesterol og kost på denne måde indtil andet er “bevist”.

Det er måske også årsagen til at det danske sygehusvæsen er bedst på verdensplan til forebygge og helbrede disse livstilssygdomme. Deres viden er bo baseret på damme udsagn mine.

Validitet kan diskuteres til uendelighed, men det er ikke pointen med mine udsagn. Min pointe er at man skal passe på med at anbefale store doser af en kost, der ud fra den almene medicinske opfattelse/viden siger at dette medvirker kraftigt til forstadierne til arterielle lidelser og hjertekarsygdomme.

Jeg kan forstå, hvis du finder mine udsagn “naive”, men hele vores verden er baseret på denne generelle tankegang omkring den videnskabelige metode, hvor ved man kan gengive forskningen og opnå de samme resultater

Hej Svendsen
Jeg kan kun forslå dig at læse Uffe Ravnsskovs bog Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt. Han er læge og forsker i Lund Sverige, og har forsket for egen regning i over 26 år omkring det emne, og har ved detektiv arbejde gennemgået alt omkring mættet fedt/kolesterol fra da det hele begyndte for ca 60 år siden. Vi kan i virkelighen takke en mand for al den overvægt/sygdomme i den vestlige verden nemlig Ancel Keys, da man fjernede fedt og tilsatte sukker i alt mad. Den bog for godt nok en til at se hvad penge gør i den vestlige verden. En fantastisk gyser at læse.

Ansvarligt forbrug er nøglen.
Udover et større forbrug af grøntsager (en paleo skal cirka ramme 30-40%) bidrager en paleo diæt heller ikke på samme måde til destruktionen af de biorganismer der er essentielle for jordens frugtbarhed, som en diæt der har et højt fokus på soja, hvede eller andre kornsorter gør.

Vi har som mennesker brug for disse kødprodukter. Tag et kig på menneskets tarmsystem kontra hjerne, det er interessant læsning.

Ved ikke om jeg er helt enig mht. om paleo er ansvarligt eller ej.

De fleste der spiser paleo kyler en del kød ned og det kræver som bekendt væsentligt flere resourcer at producere kød end grøntsager. Hvis man virkelig vil tænke på verden og miljøet så bør man vel derfor droppe paleo og blive vegetar i stedet.

Eller hvordan?

Hej !
enormt spændende artikler, er selv startet idag på slankekuren.
Jeg vil blot oplyse om at diabetes fonden har en hjemmeside hvor de har en liste over grøntagers indhold af kulhydtater. Og forskellige fisk´s indhold af samme.
PS. Hvorfor er det meget vigtigt at gentage det præsise måltid hver dag ? Har set at du skriver at efter kuren kan man jo bare spise paleo mad og selv variere det ! Men hvorfor gentage måltiden jeg kan ikke se det skulle give større effekt ?
Hilsen Vicki

Det er nemmere at overholde slankekuren, hvis du spiser det samme hver dag. På den måde kommer du ikke i tvivl om du nu kan spise det ene eller det andet og du er automatisk sikker på, at du ikke indtager for mange kulhydrater.

Jack. Tror du ikke vi er klar over at det er dyr vi spiser? Jeg er snart 30 år, så jeg ved godt hvordan det foregår i nogen lande. Tror du jeg køber halal-slagtet kød fra de varme lande? Jeg har selv arbejdet i et økologisk landbrug (køber selv kun økokød), og jeg kan fortælle dig det foregår ganske anderledes, så hold dig ikke tilbage med at spise kød pga en video fra et andet land, der er 150 år bagud.
Jeg har altid haft helbredsmæssige problemer, og blandt andet ikke kunnet tabe mig. Det eneste der har hjulpet er stenalderkosten, og jeg levede ellers “sundt” (ifølge de gængse kostråd) i mange år. Ja, det er synd man er nødt til at dræbe dyrene, men jeg kan ikke leve mit liv med overvægt, eksem over alt, og halsbetændelse 4 gange om året.
Jeg ved godt du er ligeglad med hvordan jeg har det, men du havde nok ikke været ligeglad hvis det var dig selv. For en som dig, er det nok meget svært at forestille sig nogen mennesker ikke kan være sunde og have det godt uden kød, men vågn op fra din veganske drømmeverden. Mennesker har tilvænnet sig kød gennem millioner af år, så det er ikke mærkeligt det er nødvendigt for os. Selv du vil opleve at få mangler gennem tiden, selv om det hele er så sjovt og let lige nu.

Sikke en spændende tråd, jeg er faldet over. Det er skønt med alle de kommentarer, og fra mit synspunkt, så er der meget rigtigt i dem. Jeg er helt sikkert tilhænger af, at man skal lytte til lægerne, lige indtil de siger at der ikke er mere at gøre!!

Derfra mener jeg, at man skal være god til at lytte til sin krop i stedet, og at det er en fin ide at kigge til alternative synspunkter. Man må heller ikke glemme, at læger ikke kan vide alt, og at de er præget af medicinalindustrien. Jeg er klar over at det er en farlig påstand, men tænk på, hvor meget medicin man ville sælge, hvis der ikke var noget der hed forhøjet kolesterol?! Og prøv engang at kigge på bøgerne til fx nybagte mødre – der er udgivet af Arla. Det ville da være sært, hvis de anbefalede at mælken blev fjernet fra spædbørn (blot et eksempel). Jeg synes det er meget fornuftigt at kigge til andre lande, og se deres forskning. Den er absolut ikke som den danske. Der lever masser af mennesker verden over, hvor kosten er meget anderledes sammensat end vores.

Jeg har selv været på stenalder kost (ca. 90% af tiden) i de sidste 3 måneder, og jeg har aldrig haft det mere fantastisk. Og det bedste er, at jeg pludselig kan mærke på min krop hvad den vil have, i stedet for konstant at hungre efter de hurtige kulhydrater. Den første måned hungrede jeg efter fisk, så det spiste jeg! Nu er det mere varieret.

Jeg får inspiration til min kost gennem Raw-food, stenalderkost og Køkkenrevolution på høje hæle. Jeg har ikke lyst til at spise det samme dag efter dag, og har heller ikke behov for at tabe mig. Tvært imod. Jeg lå 2 kilo under at være normalvægtig, og har aldrig kunne tage på. Jeg tog 3 kilo på i løbet af den første måned, og ligger nu stabilt der. Jeg har MEGET mere energi og sover fantastisk om natten. For første gang i mit liv, er jeg sulten om morgenen, og kan ikke længere springe morgenmaden over. Og jeg er fantastisk glad for den fremgang 😀

Så held og lykke til alle der gør en aktiv indsats for at få den tilværelse I ønsker. Det er godt gået! Fortsat god fornøjelse med det.

Spændende at du faktisk har taget på af paleo maden. Jeg formoder de kilo du har taget på er muskler eller hvad? (har du nogen anelse om hvad din fedtprocent var før/efter?)

Jeg er sikker på at min øgede vægt primært er øget blodvolumen, da min blodprocent er øget markant. Derudover tror jeg at fedtmængden er øget en smule, og derved er kommet på normalen. Det er jo ikke målet at få fedt ud af kroppen. Tvært imod! Vi har behov for fedt til myelin-skederne om nervebanerne, og desuden til at have en beskyttende virkning for vores krop. Jeg tror på, at jeg bedre optager næringen fra min mad, men jeg er ikke nervøs for at komme på overvægt. Jeg ved ikke hvad min fedtprocent var/er, jeg kigger mere på hvordan jeg selv synes jeg ser ud. Og som kvinde synes jeg ikke det er skidt at få lidt mere fylde de rigtige steder, hvis man i forvejen er lidt for tynd og slasket 😀

Hej alle, god debat – yderst relevant for vores tid mener jeg.

Vil blot tilføje, at kosten vi omtaler (paleo/stenalderkost eller hvad man har lyst til at kalde konceptet) handler IKKE om slankekur. Det handler ikke udelukkende om vægtTAB. Det handler udelukkende om en sund kost som skal understøtte en sund fysik i sin krop. Det handler om at skabe balance i kroppen som giver forbedret livskvalitet kombineret med forhåbentlig øget livslænge. En sund fysik betyder desuden en fornuftig krops vægt til den person man er. Uanset om man vejer for meget, for lidt eller tilpas så er kosten relevant.

En person som vejer tilpas kan godt have problemer med sin fysik og psyke som skyldes forkert kost og derved kan løses ved at skifte til en fornuftig kost. Herunder Paleo som jeg tror på.

Eksemplet herover er også hvor vi har en kvinde som er undervægtig (antager jeg) og så bruger kosten til at stabilisere sin vægt og få en sundere fysik.

Jeg vil bare ønske at i ikke bruger ordet slankekur i en ellers fornuftig og relevant debat 🙂

Jeg er lige begyndt på Paleo og jeg prøver at holde mig under 20 kulhydrater om dagen.

Jeg vil gerne tabe mig nogle kg, går ud fra at når jeg holder mig under 20 carbs om dagen så taber jeg mig.

Derudover cykler og løber jeg også 2-3 gange om ugen og spiller fodbold.

Burde det ikke virke?

Hej Mads.

Tak for denne fine artikel og ikke mindst den efterfølgende debat.
Det inspirerede i hvert fald mig til at prøve paleo, som jeg iøvrigt er rigtig glad for. Det eneste jeg har problemer med er min morgen mad. Jeg har sjældent rester til overs og jeg skal stå meget tidligt op hvis jeg skal lave noget om morgenen.
Du skriver noget om protein shake. Jeg har ikke en s**d forstand på hvad der er godt, og hvad der er skidt, men umiddelbart når jeg læser rundt på nettet om de forskellig preperater så er det ikke lige noget jeg vil mene falder ind i en paleo kost.
Kan du evt. give et tip om hvad man skal vælge og hvilke der er godt som en alternativ form for morgenmåltid.

Mvh Esben

Der er jo proteiner og energi i proteinshakes, så den går som en form for nødmorgenmad. Personligt ville jeg dog aldrig bruge proteinshakes som min almindelige morgenmad. I stedet, så kan du måske lave store portioner af fx. æg og så varme det i mikroovnen, så du får noget ordentlig morgenmad uden at skulle stå alt for tidligt op.

Det ville være en nødløsning, men har nu besluttet at gå væk fra den løsning. Jeg spiser dog rigtig mange æg i forvejen, så jeg søger efter et nyt alternativ. Tak for rådet.

Et andet alternativ som jeg brugte den anden dag, var en god portion Tofu, som jeg hurtigt skar i tern (så de ligner fetaosttern) og så direkte på en varm pande med Thai sovs af Chili/Hvidløg. To minutter der er nok. Tilbehøret var bare noget salat/grøntsager hurtig vendt i en anden pande med varm thai østerssovs. Det lyder af meget, men det tager 10-15 min inklusiv vask af de to pander 🙂
Chili/Hvidløg er måske hård kost for nogen om morgenen, men jeg vil tro at det fint kan erstattes med olie/soya sovs blanding.
Ovenstående virkede faktisk rigtig godt, og holdt mig klar indtil frokost.
Tofu er købt i en asiat supermarked klar til at blive skåret ud.
Generelt vil jeg sige, som afveksling til bare æg så er det som regel yderst hurtigt at lave simpel asiatisk mad til morgenmad. Hvis man altså kan li at spise den slags.

Jeg bruger ofte disse – ingen af dem tager meget mere end 5-15 min at lave.

2 æg, halv pakke bacon på panden

eller

en avokado most med en dåse tun, evt. med agurk i tern og Skyr

eller

2 æg gaffelpisket med en rød pebber i tern, en stang blegselleri skåret, soya sovs og pebber

eller

Røget markrel lunet i micro eller pande med hurtig skåret salat og grøntsager i god olie

eller

Bland en pose nødder af mandler, cache, hassel og valnød og spis den på vej til arbejde med en frugtstang uden tilsætningsstoffer (her bliver man rimelig hurtig sulten igen så den skal man spise lidt af hele vejen til frokost) 🙂

Husk så vidt muligt altid drikke en kop god te og vand om formiddagen, det hjælper til at holde til frokosten.

Får du nok morgenmad på den måde? Jeg ville godtnok blive sulten i løbet af et par timer, hvis jeg skulle nøjes med så lidt morgenmad.

Frugtstangen tror jeg iøvrigt er en kulhydratbombe af format, så den ville jeg holde mig fra hvis det gjaldt om at tabe sig. Hvis det ikke gør det, så er den tilgengæld ok 🙂

I forhold til mængden – så er det bare et spørgsmål om at bruge mere eller mindre afhængig af hvor sulten man er.
Frugtstangen er nok ikke en slankekur hvis man kører 2 af dem ind hver dag, men som supplerende som en del af morgenmaden til afveksling en gang om ugen, mener jeg er ok. Sundhedsmæssigt ser jeg ikke nogen risiko i den. Frugt er jo lidt i grænselandet. Det er rigtig mange gode ting i frugt, men hvis man overdriver virker det negativt i forhold til hvis man vil tabe sig.

Hey..

Super blog du har gang i her, Mads.
Dejligt med en masse forskellige input

Jeg er fornyeligt startet på Paleo, mest pga af lidt for mange kg på kroppen, men samtidig for at tilpasse min kost bedre til min træning, Crossfit.

Har læst en del frem og tilbage, og synes det bliver mere og mere klart, og nemmere og nemmere at finde ud af.

Men mit spørgsmål er. Jeg synes jeg har lidt svært ved at finde rundt i det med “high-fat” mælkeprodukter. Paleo, er jo ikke mælkprodukter men jeg har flere steder set at ting som ost, smør, og fløde er acceptablet i Paleo… Kan det passe? Er det mig der misforstår eller hvad er din mening på det område??

Folk der virkelig kører strict paleo siger nej til alle mælkeprodukter.

Selv kører jeg ikke særligt strict paleo. Det meste (90%) at det jeg spiser er paleo, men jeg kan sagtens lokkes til at sætte tænderne i andre ting (fx. blev jeg lokket til at spise sushi her til aften).

At jeg ikke er særligt strict betyder også, at jeg spiser mælkeprodukter i ny og næ (ca. 2 gange om ugen, typisk i form af ost i salater og en sjælden potion A38).

Hvis det gælder om at tabe sig, så vil jeg dog anbefale, at du sniger dig uden om mælkeprodukter.

Mads, super blog du har her. Indtil nu har jeg overvejende läst de svenske blogs om emnet. Svenskerne er langt längere fremme i debatten om både paleo og LCHF. Dejligt at der endelig er et godt dansk tilbud.

Jeg har selv levet LCHF (90% – snyder lidt en gang imellem som du) de sidste 6-7 år og har det strålende med det. Det er ikke paleo – men der er mange af principperne der går igen. Den store fällesnävner er selvfölgelig at alt hvad der hedder bröd, pasta, ris og kartofler er mere eller mindre fjernet fra den daglige kost.

Vedr debatten om äg; jeg spiser vel omkring 3 äg dagligt altså ca 20 äg om ugen og har et perfekt kolesterol tal:-)

Med hensyn til Uffe Ravnskov så er han en meget velmeriteret läge – om man googler hans navn så er der utallige links til hans böger og foredrag, samt henvisninger til de videnskabeligt dokumenterede undersögelser han bruger som grundlag. Der er altså ikke noget “hokus-pokus” med Uffe Ravnskov – han er bare langt forud for Arne Astrup og hans kammerater:-)

Hej Mads! Jeg er svensk og har spist som du (inkl alt muligt en gang per uge) siden 1998. Jeg er meget imponert over at du på så kort tid er blevet så klog, det tog mig flere år! Men dengang var der heller ikke ret meget litteratur eller websites om det. Idag er LCHF, som Dr Annika Dahlqvist kalder det siden 2005, meget stort i Sverige. Der er mange som pröver det for vaegttab (som jeg, minus 18 kilo på 4 måneder og de kom ikke tilbage), men som senere opdager at de får mere energi på färre timers sövn (jeg sover 6 h 30 m hver nat, vågner uden vaekkeur), mindre syge (ikke en dag syg siden 1998) og mange andre fordeler.
Det der med forskellen LCHF/paleo er ikke helt nemt. Oprindelig var paleo mere frugt, mindre salt, ikke mejeriprodukter, og de var lidt bange for maettet fedt. Köd skulle meget gerne vaere “lean” som kylling eller lign, de var ikke vilde med böf. Jeg synes dog at det er ved at foraendres. Der er ret mange studier i de senere år som viser at maettet fedt ikke er problemet, og at de gamle studierne har vist sig at vare meget tynde. “Dietdoctor”, dr Andreas Eenfeldt har skrevet meget om det, sög på hans blog. Idag er Paleo, f eks som ifölge bloggen Marks Daily Apple, meget som LCHF synes jeg.
LCHF er ikke en videnskab, men man kan sige at det drejer sig om kulhydrater fra 20 gram (husk at 100 gram gröntsager indeholder kun ca 5-10 gram kulhydrater) till 60-70 gram per dag.
Jeg spiser masser med aeg og mine kolesterolvaerdier er perfekte. Jeg var til et meget interessant foredrag med en dansk laege, dr Claus Hancke fra Lyngby, for et par år siden og han sagde:”Spis ikke mere end 10 aeg om dagen. Ikke fordi det er skadeligt for dig, men det bliver måske lidt kederligt..” Ja, jeg er helt enig!

Tak for forklaringerne – til dig og til Mikkel nedenfor 🙂

Jeg har hørt masser om folk, der føler de har fået det bedre af at spise paleo mad. Det synes jeg ikke jeg har, min tilstand er som før jeg begyndte at spise paleo og jeg sover ligeså meget som før (dvs. ikke så meget, ca. 4,5 timer/nat).

Min teori er at det skyldes, at jeg spiste sundt i forvejen. Jeg tror, at hvis jeg havde haft håbløse madvaner før, så havde jeg fået det bedre af at begynde at spise paleo mad.

(jeg har også prøvet 30 dage på ren paleo mad, uden fridage. Det ændrer heller ikke noget: https://www.genvejen.dk/whole30-en-benhaard-paleo-challenge/)

Forskellen på paelo og LCHF er vel at paleo har en meget mere holistisk tilgang til emnet. Det er kost, makronæring, mikronæring, søvn, motion, osv osv. Derimod er LCHF mere fokuseret på kost/makronæringsdeling…

Men nej. Forskellen er til at overse.

Svendsen

Du er vist lidt på dyb vand, du aner ikke hvad du snakker om. Læs denn bog Primal blueprint der er også viden skabelige referrancer.

Hej igen Mads – og alle i andre!

Efter 2 mdr med travlhed over hele linjen, er det pludselig faldet mig ind at jeg fuldstændig har glemt at skrive en opdatering vedr. mit lille “eksperiment” med peanuts.

I december foreslog jeg kort sagt er personligt eksperiment som gik ud på at teste kulhydratteorien i form af intagelse af peanuts/peanutbutter.

Da peanuts nærmest ikke rummer nogen kulhydrater (men smager ganske fint og kunne erstatte de søde sager man må vinke farvel til under paleo-kuren), ville man i følge teorien ikke kunne tage på UANSET hvor meget af det man indtager…

Godt, så fik vi det på plads. Mit forsøg viser dog, at dette ikke passer… i flere dage spiste jeg kulhydratfattigt (under 50 gram kulhydrat om dagen) = 2000 kcal ca + en pose peanuts eller noget peanutbutter.
– Efter 2 uger (indtaget af en eller anden form for peanuts var hver 2. dag), havde jeg taget på og var helt oppustet ;o/ Helt præcist var jeg ca. 3-4 kg større… okay, noget af det har helt sikkert også været væske, men de 1000-2000 ekstra kcal hver 2. dag har helt sikkert også gjort sit…

Nu er jeg tilbage på paleo kost, og håber på at tabe mig 3-4 kg. Jeg har lige været igennem et rygestop, så der er røget lidt på sidebenene, hvilket jeg meget gerne vil have væk!
Og derfor kan jeg jo passende “fungere” som testperson af paleo-kosten, og dermed joine jer andre ;o) Jeg vender derfor tilbage med et svar om hvordan det er gået.. nu giver jeg det lige 1½ uge – og så står jeg på vægten søndag i uge 12. Min nuværende vægt er på 55 kg.

Hilsen Heidi.

Spændende – og overraskende. Gad vide hvordan det kan være, at du har taget på. Har du selv nogen gode bud?

Glæder mig til at høre dig rapportere tilbage, når du har levet af paleo mad i 1,5 uge.

Jeg kan desværre ikke huske hvad jeg har spist udover peanuts, men teorien omkring at vægtforøgelsen skyldes at peanuts udgør en bønne-stamme, lyder reel nok 🙂

Vil i hvert fald råde folk til at holde sig fra den fødevare, hvis målet altså er et vægttab.

Kære Heidi,

Måske skyldes din vægtforøgelse, at peanuts IKKE er en nød, men derimod en bønneart.

Jeg er ikke biokemiker og kan ikke sige noget præcist om, hvordan den påvirker vores komplekse biokemiske design men blot konstatere, at hvis man fx læner sig op ad den svenske LCHF (Low Carb High Fat) filosofi, ja så skal man vist holde sig fra peanuts.

Hej Mads, spændende og inspirerende side du har her.

Det er nok ikke lige mig at gå all in på Paleo, jeg kan dog se mange fordele og vil gerne lave en model der passer til mig. For mig er det vigtigste at jeg er sund og rask, samt at jeg kan have en meget aktiv livsstil, det med at måle og veje maden er ikke lige mig. Jeg er ikke ude på at tabe mig eller at komme på diæt.
For mig handler det om at tage kritisk stilling til hvad man spiser uden at blive fanatisk, fx. giver det ikke mening for mig at træne hårdt og bagefter fylde sig med fastfood, jeg vil jo helst have at min krop er klar til næste træning 🙂 Derudover vil jeg godt have så meget som muligt at min kost økologisk, der virker rigtigt at man skal holde sig fra unaturlige tilsætningsstoffer, kunstigt farve osv.

Jeg er ret trænet og vejer 82kg fordelt på 186cm, mit ønske er at holde vægten på de 82kg

Det jeg vil prøve er at bytte pasta, ris, kartofler, brød ud med noget som har højere protein indhold, alle de “tomme” kulhydrater giver mig ikke rigtig noget jeg kan bruge. Hvis jeg endelig skal spise ris, så er de brune, røde eller sorte (ved dog ikke om det har den store betydning) Pasta er også fuldkorns fremfor det lyse.
Specielt når man træner meget så er protein holdig kost et must, jeg er jo ikke ude på at tabe mig, men arbejder på at forøge min styrke og samtidig sænke fedt procenten lidt, i takt med at der kommer større muskler.

En anden god effekt må være at ens blodsukker bliver mere stabilt, så man ikke går sukkerkold 30-60 min efter frokost eller aftensmaden, det glæder jeg mig til 🙂

Jeg går udfra at kikærter og linser er ok at spise? Jeg vil helst have det raw og plejer bare at lægge linser og kikærter i blød 24 timer inden de skal spises, det er skønt i salater og mætter rigtig godt.

Er det ok at spise, kikærter, grønne linser, røde linser, hvide bønner, røde bønner, soya bønner???
De har alle ret højt protein indhold i forhold til kulhydrat indholdet, men jeg aner ikke noget om deres stivelsesindhold?

Tak for en god side

Jesper

P.S. Hvis du ligger inde med en god opskrift på noget der mindre om brød, men er bagt uden korn så vil jeg meget gerne have et link til det

Tak for linket til opskrifterne, der er meget lækkert brød, spørgsmåler er nu bare om man selv kan få det til at ligne det på billederne 🙂

Ja mht. bønner og linser fandt jeg ud af at nogle indeholder stivelse, der er vel derfor det er forbudt for nogle, men jeg er sikker på at kroppen får mere ud af bønner/linser end brød, så det er i mine øjne stadig en god byttehandel.

Her kan man se hvad de forskellige ting indeholder, jeg blev overrasket over så mange ting der indeholder stivelse http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_search.asp

Ved du om der er for eller imod at koge kontra iblødsætte bønner/linser
Der er jo en del grøntsager der mister meget efter tilberedning ved høj varme.
Jeg tænker at det sundeste må være at spise det “råt” man syntes jeg husker noget med at noget skal koges.

Mvh. Jesper

Tak for svar Martin

Jeg har i flere år spist kikærter som kun har været i blød i 24 timer, skifter selvfølgelig vandet da det bliver gult. Har også tidligere læst at hvis man koger kikærterne så kan man efterfølgende bruge vandet til at koge grøntsager og man ikke behøver at kassere det, der stod noget med at det ikke er farligt som med andre bønner.

Dvs. at en kikært er anderledes end brune, røde og hvide bønner?

Ved du om det også er et must at man koger grønne og røde linser?

Jeg spiser både kikærter og grønne linser i stor stil sammen med salat eller kød osv, har aldrig kogt dem og har endnu ikke fået ondt i maven 🙂

Mvh Jesper

Jeg lever selv efter en Slow-Carb-Diet (SCD) – hvilket vil sige ingen hurtige kulhydrater (kartofler, brød, ris, pasta – uanset om det er brunt, eller fuldkorn!) og ift. er kikærter også et semi-no-go, så jeg ved faktisk ikke så meget om kikærter.

Jeg mener dog at kikærter er lidt i en anden liga ift. bønner og linser (hvilket også er derfor jeg kun må indtage dem i begrænsede mængder – og hvis du vil have lavere fedt-% vil jeg også anbefale dig at gøre dette).

Hvordan kan du spise linser uden at koge dem?
Er det ren “jeg kan fordi jeg vil”, eller har du vænnet dig til at spise dem så hårde som de er?

Hvad er ideen med ikke at koge ting?

Der er en mængde fødevarer, heriblandt kartofler, der er deciderede farlige at spise rå!
Hvis det er fordi man vil leve stenalder og raw, så skal man jo slet ikke indtage disse fødevarer – man er først begyndt at spise dem, efter man fandt ud af man kunne koge dem.

Når man begynder at ændre sin kost radikalt (går fra “normal” dansk kost, til enten SCD, Paleo, Raw), så skal man være ekstremt opmærksom på om man får de rigtige vitaminer og mineraler.
Personligt er jeg begyndt at tage multivitamin, kalium og calcium tilskud… hvilket egentligt er lidt underligt, for jeg spiser ekstremt mange grøntsager, men jeg har oplevet ting v. min krop, der gjorde at jeg var nødt til dette.
Jeg ved så endnu ikke om det bare er i en overgangsfase – men det tror og håber jeg.

Spændende. Hvordan har du oplevet, at du er begyndt at have behov for multivitaminer, etc.?

Selv tager jeg multivitaminer, fiskeolie, m.m. – det har jeg gjort i årevis, både før jeg startede på paleo og nu, hvor jeg har været paleo i 1+ år.

Jeg spiser selvfølgelig ikke de hårde linser 🙂 Det ville sikkert være på bekostning af en voldsom tandlægeregning, men når grønne linser har ligget i vand i 24 timer i køleskabet, så er de meget fine til salater mm.

Fandt også et andet link omkring kikærter og de skulle ikke indeholde lektiner som de fleste bønner, som en skrev “det er en ært og ikke en bønne” men de fleste anbefaler at man koger dem.

Personligt syntes jeg kun at kikærter skal koges hvis de skal i Hummus, ellers kan jeg bedst lide dem rå (efter opblødning, jeg ville heller ikke koge/dampe en broccoli eller gulerod.
Hvis det skal i ovn eller gryde så er det en anden snak, men til salater har jeg altid været til det rå.

Jeg er sikker på at mange grøntsager, kikærter, linser mm har et langt højere mineral og vitamin indhold hvis man spiser dem rå, læste for nogle år tilbage noget om at der er rigtig mange vitaminer og mineraler i kogevandet, det vil jeg meget gerne have en del af og gerne uden at drikke kodevandet, det er nok lige at strække den 🙂

Tidligere spiste jeg også mulitvitamin men nu spiser jeg kun C vitamin om vinteren og fiskeolie, er stort aldrig syg. Det er nok 2 år siden jeg sidst fik en vitamin pille.

Mht. kosten så vil jeg blot bytte Fast-Carbs ud med Slow-Carbs, jeg har altid været glad for brød, men tror også det hænger sammen med at jeg ofte er sulten, når man træner hårdt 5 gange om ugen, så er der gang i forbrændingen, men efter jeg er begyndt at fokusere på Slow-Carb food så skal jeg ikke spise så ofte.

Tak for en god debat

Jesper

Jeg synes også det er svært at finde ud af hvad man skal mene om mælk, så som udgangspunkt indtager jeg mælkeprodukter (i begrænsede mængder, da jeg fx. ikke synes det smager særligt godt at drikke mælk, etc.)

Et problem ved mælkeprodukter er dog indholdet af laktose – eller mælkesukker som de kalder det i Bodylab’s artikel. Det tæller med i det store kulhydratregnskab, hvorved mælk er en medvirkende faktor til at mange folk er overvægtige/har svært ved at tabe sig.

Hvis man har problemer med vægten, så er min anbefaling, at man dropper mælkeprodukterne.

Jeg kan anbefale interesserede at læse “Mælk og Sundhed, Hvad er det du drikker?” af Ane Bodil Søgaard m.fl. Her er bl.a. forklaret hvad der sker med mælk, når den pasteuriseres (varmebehandles). Det går hårdt ud over mange af næringsstofferne. Også kvægracen har stor betydning for mælkens kvalitet, hvilket også er behandlet i denne interessante bog.

Hej, jeg hopper lige med på vognen.

Lige her til sidst omkring mælk er sundt eller ej tror jeg også bare man på en slankekur eller paleo kur tænker mere på kulhydratindholder som Mads selv lige nævner.
Det er mere det som er det vigtige, holde kulhydraterne nede.
Jeg er selv delvist på kur, ved ikke om det direkte er en paleo kur, men det er en form for en protein kur, hvor man de første 14 dage sørger for ikke at overstige 20g kulhydrater om dagen og så derefter kan begynde at bygge op på det.
Kuren er egentlig godt velegnet til folk med en sød tand, for i denne kur må man om dagen indtage lidt kulhydrater i form af søde sager. De første 2 uger må man f.eks spise mørk chokolade men kun ca.20 g. skal være 70% eller derover. Man må så også få 5 stk. flæskesvær og også en lille håndfuld nødder. Nødderne skal man dog droppe hvis der ikke sker resultater. Frugt og alle rodfrugter som gulerødder etc er forbudt de første 2 uger. Man må så efterfølgende også spise lakridser i form af nellie dellies fra toms mener jeg det er, 5 stk om dagen, og udover dette et halvt æble. Det lyder som en meget slavisk kur men det er det egentlig ikke for den handler også bare om at indtage en masse proteiner der mætter bedre og så holde kulhydraterne på et lav niveau som paleo.
Jeg er dog personligt ikke god til at overholde kuren, jeg kan holde 14 dage hvor jeg måske har overholdt den 85% og så falder jeg lidt i igen, og så starter jeg igen. Så mit vægttab har overhovedet ikke rykket sig, for jeg er simpelthen for glad for mad, og selvom jeg spiser meget kød og grøntsager bliver jeg bare ikke mæt nok, og så begynder jeg at tage fra andre kilder som ikke er lave på kulhydrat. Og der skal virkelig meget til for at gøre mig mæt, men hvis man drikker 2 glas vand før man indtager et måltid føler man mæthed og så skulle mætheden fra ens måltid holde noget længere så man ikke går til kulhydraterne.
Min mor har tabt 15 kg indtil videre og mange andre Langelændere er oppe omkring et vægttab fra 10-40 kg.

Hej Niklas,

jeg havde lidt samme problem som dig i starten, og de første 14 dage er de værste. Man føler sig aldrig mæt. Jeg måtte virkelig spise mange nødder i starten. Jeg havde hele tiden mandler og andre nødder. Det var det som gjorde at jeg kunne klare omvældningen. Men derefter er det bare som om at det pludselig er naturligt at undværre “korn mad”.

Måske forstår jeg det ikke helt.

Der er flere der har nævnt at man skal prøve at komme ned på 20g kulhydrater om dagen, det kan jeg slet ikke forstå? Måske er det bare mig?

100g Tomater indeholder ca 5g kulhydrater
100g Broccoli indeholder ca 6g Kulhydrater
100g Linser (Brune) indeholder ca 60g Kulhydrater (bemærk det er tørvægt og man spiser jo ikke lige 100g tørrede linser på en gang)

Så en minimalistisk salat med disse 3 ting har over 20g kulhydrater og med min forbrænding så holder det ikke længe.

Jeg er selvfølgelig klar over at forbrænding er meget forskellig og man skal indtage kost i forhold til ens aktivitetsniveau.

Hvordan ser en “dags menu” ud hvis man skal holde sig under 20g

Mvh Jesper

Enig i at det er meget svært at nå ned på under 20 g kulhydrater/dag. Jeg har selv været nede 27,7 g kulhydrater/dag på et tidspunkt, men det var helt uden grønt, etc. og derfor ikke en menu jeg vil anbefale rent sundhedsmæssigt.

Men det er vigtigt at huske på der er forskel på kulhydrater. Det er de hurtige af slagsens man skal passe på, mens man kan være mere rolig overfor de langsomme. Jeg har skrevet en længere udredning omkring de forskellige kulhydrater, etc. her: https://www.genvejen.dk/hurtige-og-langsomme-kulhydrater-samt-glycedemic-index-gi-og-glycedemic-load-gl/

Men det kunne være stort, hvis nogen af dem der spiser under 20 g kulhydrater/dag byder ind med et par menuforslag her i kommentarerne.

Hvis det “blot” er 20g af de hurtige så kan jeg nok være med, men hvis det også gælder grønt, linser, spirer mm så er det game over for mig 🙂

Glæder mig til at se om nogen kommer med en spændende menu.

Hej Mads

Kender du nogen på Paleo som dyrker meget intensiv træning som fx Triathlon, hvor man ofte er igang i mange timer pr træning.
Her plejer man at “overleve” på fast carbs som indtages under et Triathlon eller Marathonløb for den sags skyld.

Jeg gætter på at det ikke er optimale at spise bacon og æg under cykling/løb 🙂
og kan kroppen overhoved nå at optage slow carbs når det bliver så intensivt?

Desværre ikke, men mon ikke man kan finde nogen på nettet? 🙂

I tidernes morgen løb jeg et marathonløb, hvor jeg kun drak vand undervejs – men det er flere år siden og dengang spiste jeg konventionel mad, dvs. bl.a. ris, pasta, etc.

Hej Mads og alle jer andre

Tak for nogle interessante indlæg.

Jeg er lige startet på paleo, og har i den anledning et par spørgsmål.
Når I siger at energien skal komme fra protein og fedt, betyder det så at jeg ikke skal gå uden om fedt på en flæskesteg eller skindet påmanden?
Skal jeg begrænse indtagelsen af gulerødder?

Hej Mads og alle jer andre,

Tak for nogle rigtig interessante indlæg.

Jeg er netop startet op på Paleo, og har dertil et par spørgsmål.

1. Bør jeg begrænse indtagelse af gulerødder?
2. I nævner flere gange, at “vi” skal ha’ vores energi fra fedt. Betyder det, at jeg ikke behøver skære fedtet fra flæskestegen? (alt med måde, naturligvis:-) )

1. Du kan spise ligeså mange grøntsager du har lyst til.
2. Sålænge du ikke lever af fedt alene, så burde alt være ok. Jeg skærer selv fedtet fra, men det er mest fordi jeg ikke så godt kan lide det.

Hej Mads. Jeg er en pige på 19 år og som vejer 64 kilo, jeg ønsker brændende at komme ned på 55 kg. Har fået meget inspiration af dig, og tænker at gøre det på følgende måde:

Morgen: Havregryn med lidt rosiner på
Mellem: Æble
Frokost: 1 dåse tun + salat
Mellem: Lidt mandler
Aften: Stegte grønsager + 200 g kylling

Træner næsten hver dag (12 min cross, styrketræning + 30 min løb)

Tror du at jeg vil tabe mig hvis jeg spiser dette hver dag?

Det vil være bedre, hvis du dropper kulhydraterne. Dvs. drop havregryn, rosiner og æbler og indtag i stedet nogle flere grøntsager og noget mere kød.

Mandlerne kan det også være en god ide at droppe, hvis du vil tabe dig i en fart.

Hvis du holder dig 100% til grøntsager og kød, så vil du tabe dig – og det næsten uanset hvor meget du spiser (du behøver med andre ord ikke nøjes med små, afmålte portioner. Spis i stedet grøntsager og kød og intet andet til du er mæt og glad).

Hej Louise,

jeg er helt enig med Mads kommentar om kød og grøntsager. Til morgenmad kan æg dog erstatte kød med samme resultat. Jeg vil dog også tilføje at hvis du træner som du siger og hvis du ikke har tid at lave mellem måltider, er mandler en fin erstatning ind i mellem. Good luck.

Tak for jeres svar. Havregryn og frugten er også droppet nu 🙂
Så lavede to æg med lidt peberfrugt i og så på panden til morgenmad i stedet for. Vil da helt sikkert give det en chance og så se om vægten har ændret sig om et par uger. Hvad kan man ellers spise ved et mellem måltid? 🙂

Jeg har læst dette indlæg og alle de gode kommentarer igennem flere måneder og i december måned 2011 fjernede jeg næsten alle kulhydrater fra min mad og levede ret “paleosk” med inspiration efter denne blog. Jeg har tabt mig 20 kg og er i dag normalvægtig. Man kan sagtens leve efter paleo-metoden i ugevis, men ind i mellem har jeg syndet med noget brød, da jeg fik fornemmelsen af en mærikelig indre sult.

En god start er at droppe ris, pasta, brød o.lign. I stedet, så skal man spise grøntsager til maden (dog ikke kartofler, der også skal droppes). Fx. i form af salat og rodfrugter.

Jeg vil anbefalde at du skal spise mere fedt også. Smör/Ghee og coconut oil.kroppen skal laere at få energi fra fedt og protein, ikke fra kulhydrater.

Godaften.

Jeg har læst en del om paleo i de sidste uger. Jeg håber virkelig, at det vil kunne hjælpe mig til en mere energifyldt hverdag og til at smide tre kilo.

Jeg er dog usikker på min morgenmad. Lige nu spiser jeg 200 dl havregryn med skummetmælk, en banan og en halv liter vand og så kan jeg gå flere timer uden mad.
Jeg spiser morgenmad imellem 7 og 8 om morgenen, og så kan jeg ( pågrund af arbejdstider) først spise igen kl 12.30. Så jeg har brug for en mættende morgenmad. Kan du/I klare jer på æg?

Øv. Her til morgen spiste jeg to æg til morgenmad og jeg har stadig kvalme. Det var ikke godt for mig. Jeg skal måske lave nogle salater i stedet.

Emilie, da jeg i sin tid startede på LCHF (som ikke er så forskellig fra Paleo) tog det mig adskillige uger inden min krop blev omstillet til fedtforbränding istedet for de hurtigt tilgängelige kulhydrater. I den periode kunne jeg nogle dage väre så dårligt tilpas (bl.a. kvalme og svimmelhed), at jeg troede at jeg havde fået en alvorlig gang influenza.

Efter et par uger forsvandt det – kroppen havde omstillet sig. Hvis du läser Peter S’ indläg så forklarer han helt fint hvad der rent faktisk foregår i kroppen. Hvis du läser svensk kan du også läse hans blog som er meget oplysende petersvanberg.se. For öjeblikket opdaterer han ikke – men jeg har hört at han er ved at starte op igen. I mellemtiden kan du få virkelig meget ud af at läse hans äldre indläg:-)

Jeg har for ganske nyligt oplevet at en sygeplejerske sagde til mig at jeg jo var nödt til at spise sukker – for det skulle min hjerne bruge. Hendes argument var; du kan jo selv regne ud at når man bliver så dårlig som man gör uden sukker – så er det fordi kroppen skal bruge det til noget!!! Jeg afholder mig fra at kommenterer yderligere på den danske fagkundskabs oplysningsniveau:-) Vil blot sige til dig at ja – visse personer kan risikere at väre pokkers dårlige i starten, men hold ud:-) Det er en transformationsperiode som kroppen skal igennem.

Hej Marie.

Tak for din besked. Jeg ser den først nu, da min email smider det her i “uønsket”.
Jeg har måttet stoppe kuren i flere måneder på grund af sygdom. Jeg er lige begyndt igen og spiser nu æg til morgenmad. Det fungerer ok, men er ikke min store favorit. Så jeg tror faktisk ikke, at jeg er en af dem med voldsom kvalme.

Et andet spørgsmål, hvad spiser I, inden I træner?

Og tror I, at brug af Husk frøskaller er helt forbudt?

Jeg troede, at jeg havde svaret…
I går prøvede jeg med æg til morgenmad. Det mættede i flere timer, men det gjorde også, at jeg havde kvalme i mange timer. I dag har jeg spist en avocado og tomater. Men jeg tror, at jeg er nødt til at spise havregrød nogle dage om ugen. Så må det være der, jeg “snyder”.

Hvad spiser I, inden træning?
Og må man spise Husk frøskaller?

Du havde svaret. Det er mig, der sometider er lidt lang tid om at godkende kommentarerne.

Hvordan kan det være, at du får det så dårligt af æg? Kan det være noget, som du kan vænne dig til at spise?

Hej Mads
Jeg er på baggrund af dit six-pack forsøg blevet inspireret til at prøve din kur.
Jeg lider af psa og det er derfor begrænset hvad min krop kan holde til af motion, men
Efter 2 graviditeter indenfor 3 år er min krop nu mildest talt i forfald og hænger alle de steder den ikke bør.
Jeg har kørt på kuren siden torsdag, altså 5 dage og kan allerede mærke en stor ændring.
Min før så oppustede postgravide mave er på mystisk vis forduftet ( mistænker lidt at ave tendens til gærmave efter graviditet nr. 2) jeg bliver fint mæt og sover bedre om natten.
Jeg har dog snydt lidt et par aftener og snuppet mig en flødebolle, men mærker ellers ikke den store trang til brød, pasta og ris som ellers før var min helt store synder. Jeg har aldrig været typen der gik i kager eller slik.
Jeg fortsætter nu kuren de resterende 9-10 dage og melder tilbage når jeg er færdig. Thumbs up til dig Mads, du har måske været den der bedst har kunnet hjælpe mig 🙂

Jeg bliver lidt forbavsed naar I beskriver dette som en kur eller at det ska testes for at gaa ned i vaegt. Diet er latin for “livsstil”. Skifter man diet saa skifter man livsstil, mener jeg. Jeg har spist saadan her (i lidt svingende strikt stil) i 14 aar. Det er ikke en skrumpkur, det er ikke noget man tester i et par dager for at se hvordan det gaar. Man stiller om kroppens hormoner til et andet energiforbrug. Det kan gaa 2/3 uger foer men begynder at faa energikick och hvis man har et par kilo for meget saa ryger de, fordi kroppen kommer i balance, ikke fordi man spiser mindre end man skal. Kroppen har et meget intelligent styrsysem via hormonerne og naar man spiser mere fedt, protein og groensager saa stopper hormonerne spisendet naar man ikke skal ha mere i maven. Spiser man pasta saa stopper man fordi maven er fuld, hormonerne interesserer sig slet ikke for pasta/hvedemel/kulhydrater. Hvorfor skal de det? Naar systemet konstrueredes i Homo Sapiens 2-300.000 aar tilbage var der ikke noget hvedemel eller kulhydrater. De er ikke en del af designet.
Der er masser med gode websites med FAQ som jeg anbefalder: Paa svensk http://www.kostdoktorn.se/lchf/kostdoktorns-faq/ og paa engelsk kan I finde mange links hos den meget dygtige Mark Sisson, som er en af verdens bedste paa Paleo
http://www.marksdailyapple.com/primal-resource-guide/#axzz1wpseWC1m
Det skriver jeg ikke fordi jeg synes I skal holde op med at laese denne blog. Jeg synes ogsaa, som jeg sagt her tidligere, at Mads har mange kloge raad og det er imponerende hvor meget han laert paa kort tid!

14 år! Imponerende. Hvordan gik det til, at du opdagede paleo allerede dengang? Det er ikke mere end et par år siden jeg selv hørte om paleo for første gang.

Enig i at Mark Sissons’ site er fantastisk. Følger selv hans blog.

Mht. at få et energikick efter 2-3 uger, så er det ikke noget jeg har oplevet – selv ikke da jeg levede 100% paleo i 30 dage: https://www.genvejen.dk/whole30-en-benhaard-paleo-challenge/ (normalt lever jeg kun 90% paleo). Men det kan måske skyldes, at jeg i forvejen levede ret sundt og i det hele taget altid har haft masser af energi (se bare hvordan jeg sover :), https://www.genvejen.dk/polyphasic-sleep-og-hvordan-jeg-sover-meget-mindre-end-alle-jeg-kender/)

PSA står for psoriasis arthritis og er i lægmandssprog psoriasisgigt. Gærmave opstår når/hvis man har oppustet mave pga ubalance i mave/tarmsystem oftest pga overdrevet indtag af kulhydrater og infektion med candida svamp

Jeg havde prövet det der med at löbe og spise mindre fedt uden resultat, forstod at det ikke var optimalt. Laeste artikel af en forskere i Lund, Dr Staffan Lindeberg, som skrev om stenalderskost. Köbte også en bog om Glykemisk Index og lavede en egen mix af de to da jeg forstod at kulhydrater og sukker var det dårlige, ikke fedt. Det gav fantastiske resultat på kort tid, men som du selv siger så får man mere “kick” hvis man er i dårlig form, det var jeg. Ofte syg, altid traet, dårlig mave. Ikke en eneste dag syg fra jeg skiftede kost, mave og energi på top. Jeg er ii meget god fysisk form, traener CrossFit og yoga 5 dager/uge.

Vil lige anbefale ShapeUp app til iPhone. Den er super til at holde styr på kulhydraterne og proteinindtag uden at skulle spise de samme ting hver dag… Den er såååå nem at bruge og jeg behøver kun at slå råvarerne op i databasen

Tak for tippet.

For de fleste, så tror jeg dog ikke det er en holdbar løsning at skulle tracke kulhydratindtag, proteinindtag m.m. Det kan godt være, at man husker det den første uges tid, men derefter, så tror jeg det løber ud i sandet for de fleste.

I stedet, så vil jeg anbefale, at man blot undgår ris, pasta, brød m.m. – gør man det, så er man godt kørende ifht. undgå for mange kulhydrater. Og hvis man så samtidigt huske ikke kun at leve af grøntsager, men også får noget kød, så er der også håb forude mht. fedt og protein.

hei mads. jeg har ikke dyrket sport i over 20 år. ret doven anlagt. og nu er der kommet mave. er 43, år. er begyndt at træne lidt hjemme med et trænings hjul. og håndvægte. og vil nu prøve at tabe mig også. efter din kostplan. kun grønsager og kød. er der noget kød der er bedre end andet. og hvad med fisk og skaldyr. hvor meget tror du jeg vil tabe mig på 3 uger.

Hvis bare det er rent kød, så er det ok. Det samme gælder fisk, etc. Men tilgengæld så duer det ikke at spise fx. frikadeller, da de jo som oftest indeholder mel, mælk og andre ingredienser der vil forhindre/bremse dit vægttab.

Uden at have mødt dig, så er det umuligt for mig at sige hvor meget du vil tabe dig på 3 uger. Men jeg garanterer jo et vægttab på min. 5 kg for køberne af min bog, så det er nok ikke helt urealistisk hvis du ellers følger kuren 100%.

Det var nu også mest prøveversionen hvor du let kan gå ind og se hvor mange kulhydrater der er i de ting man nu engang har i huset. Jeg synes den er fed…
Idag har jeg f.eks spist 16g kulhydrat ialt og er træt som et gammelt øg, men fedt og protein var dobbel op på normal GDA 🙂 hvor meget kulhydrat er lovligt hvis jeg skal tabe mig med lav energiforbrænding? Og så er der lige det med fedtet, jeg kan godt mærke mit hoved sætter en stopper for hvor “rogue” jeg tør gå…

Har du nogle ideer til at få mere energi udover bønner og motion?

At bruge på prøveversionen på den måde havde jeg ikke tænkt på. Det lyder bestemt ikke som nogen dårlig ide 🙂

Hvis du skal tabe dig, så skal du gå efter mindre end 100 g kulhydrat/dag – og mindre end 50 g kulhydrat/dag, hvis det skal gå stærkt. Se mere om præcis hvor meget og hvordan her: http://www.marksdailyapple.com/the-primal-carbohydrate-continuum/

En af mine venner havde problemer med ondt i hovedet de første 2-3 uger efter han startede på paleo. Derefter gik hovedpine væk og er aldrig kommet tilbage (såvidt jeg ved).

Er der noget bestemt du tænker på ifht. at få mere energi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *