I forbindelse med den store test af mørk chokolade var Helseudsalg.dk så venlige at sende mig ingredienserne til selv at lave sin egen chokolade derhjemme. Raw kakaopulver, raw kakaosmør og stevia (et plantebaseret sødestof), samt et par opskrifter og så var vi klar til at gå i gang med at starte vores egen lille chokoladefabrik 🙂
Stevia – hvor sødt kan det være?
Inden vi gik i gang skulle vi lige smage på Stevia’en. Der står godtnok på pakken, at det er 200-400 gange så sødt som sukker, men hvor sødt kunne det være? Meget sødt viste det sig. Så sødt, at smagen hang ved selv efter flere glas vand.
Der er ingen tvivl. De har helt ret, når de skriver på pakken, at stevia mest er til madlavning. At prøve at spise det rent kan ikke anbefales.
Hvordan vi lavede vores chokolade
Heldigvis var vores prøvesmagning af stevia det eneste, der gik galt på vores lille chokoladefabrik. Alt andet kørte som i smør, da opskrifterne er lette at følge og mest bestod i at blande 3-4 ting sammen.
Inden man blander tingene sammen skal kakaosmøret dog lige smeltes. I helseudsalg.dk’s opskrifter står der at man kan smelte kakaosmøret med varmt vand, men det kræver en helt særlig tålmodighed at gøre det.
Vi prøvede selv at smelte kakaosmøret med varmt vand, men da der efter 3-4 minutter stadig ikke var sket alverden blev vandet skiftede ud med noget nyt, kogende vand – og så skete der noget. Vups, så var kakaosmøret smeltet og klar til at blive blandet sammen med kakaopulveret og stevia’en.
Det er en god ide at måle kakaopulver og stevia op fra starten af, så det er klar når kakaosmøret er smeltet. På den måde kan det hele nemlig blandes hurtigt sammen, inden kakaosmøret begynder at blive koldt og alt for tyktflydende.
Forming og afkøling af chokoladen
Når det hele var blevet blandet sammen, så blev det hældt i nogle isterningforme (fordi det var mest praktisk, ikke fordi det skulle i fryseren).
Her det igen vigtigt, at kakaosmøret var godt varmt, så blandingen ikke når at blive for tyktflydende. Jo mere tyktflydende, des sværere er det at få den hældt ned i formenene. Mere end en gang gik det galt for os, så vi endte med nogle ikke særligt kønne chokolader.
Efter at blandingen var blevet hældt op, så var det blot at stille tingene til side, så chokolader kunne køle ned og blive helt faste i formen.
3 forskellige slags chokolader
Kønne eller ej, så endte vi med at lave 3 forskellige slags chokolader:
1) Raw kakaopulver, raw kakaosmør og stevia efter Helseudsalg.dk’s opskrift på rå chokolade med stevia. Denne chokolade endte med at være noget bitter, da der ikke kom nok stevia i (vi var lidt skræmte efter vores prøvesmagning af ren stevia + jeg synes mange ting er alt for søde efter at have levet af paleo mad i 1+ år).
En ting var at chokoladen var bitter. Noget andet og værre var, at chokoladen havde en noget kemisk smag, hvilket vi mistænker kakaopulveret for at være skyld i (se længere nede).
2) Raw kakaopulver, raw kakaosmør og honning efter Helseudsalgs.dk’s opskrift på rå chokolade. Denne chokolade var overraskende god. Med lidt finpusning af blandingsforholdet, så vil den godt kunne konkurrere med nogle af færdige plader fra vores test af mørk chokolade.
For at holde chokoladen så flydende så muligt under fremstillingen, så er det en god ide at bruge flydende honning.
3) Alm. kakao, raw kakaosmør og stevia efter samme opskrift som chokolade nr. 1. Den eneste forskel på denne chokolade og chokolade nr. 1 var kakaopulveret. Her brugte vi alm. kakaopulver fra Netto, mens vi til nr. 1 brugte raw kakaopulver.
Men den lille forskel gjorde en kæmpeforskel på chokoladens smag og udseende. Chokoladen her smagte simpelthen bedre, da den ikke havde nogen kemisk smag ligesom chokolade nr. 1. Samtidigt fik den også en pænere, mørk farve, som man forventer mørk chokolade har. Eneste problem var at den var en anelse for bitter, da vi også her brugte for lidt stevia (alle chokoladerne blev lavet samtidigt, så vi var sikre på ikke at kunne lære af vores fejl…)
Raw kakao er en stinker
Efter selv at have lavet chokoladerne ovenfor, så er jeg ikke i tvivl om at raw kakao er en stinker. Den raw chokoladeplade vi havde med i vores test var testens dårligste chokolade og når vi selv laver chokolade af raw kakaopulver, så er det heller ikke så godt som med alm. kakaopulver. Både den raw chokoladeplade og vores egen chokolade af raw kakaopulver fik simpelthen en noget kemisk smag, der ødelagde det hele 🙁
Tilgengæld kan man ikke sætte en finger på kakaosmøret og stevia’en. Det kan man sagtens shoppe hos Helseudsalg.dk, hvis man har mod på selv at lave chokolade.
Det er let at lave chokolade selv
Det er overraskende let at lave chokolade slev – og det burde ikke være noget problem at lokke børnene til at være med (med lidt hjælp selvfølgelig, da det varme kakaosmør ikke lige er det bedste at tabe ned over sig).
Iøvrigt, så er jeg heller ikke i tvivl om at ens hjemmefremstillede chokolade er væsentligt sundere end det meste andet chokolade på markedet. Der skal gå meget galt før det lykkeds en at fremstille en chokolade derhjemme, der indeholder mere sukker og andet skidt end de fleste industrifremstillede chokolader (hvis vi ser bort fra mørk chokolade).
3 replies on “Lav selv chokolade – sådan lavede vi chokolade med kakaopulver, kakaosmør og stevia”
Hej. Spændende post. 🙂 Og dejligt at høre at chokolade ikke er sværere at lave. Vil dog lige høre, om du eventuelt ved om man selv kan lave lys chokolade? Synes ikke jeg kan finde så meget på nettet, så nu tager jeg chancen og spørger dig. 😉
– Mille
Ingen anelse desværre. Jeg bryder mig ikke om lys chokolade og mener også lys chokolade er noget skidt ifht. sundhed og fedme (i modsætning til meget mørk chokolade i begrænsede mængder).
den eneste forskel til lys chokolade er mælkepulver.