Categories
Effektivitet

Køb ind på den halve tid – sådan skriver du en effektiv indkøbsliste

Uanset hvor røvsygt det er, så er der vist ikke ret mange af os, der slipper for at bevæge os ned i supermarkedet og købe ind.

Men heldigvis kan man selv gøre en del for ikke at skulle derned i tide og utide – og for ikke at bruge så meget tid, når man nu er dernede.

Effektiviser din indkøbsseddel

Essencen af at slippe for at bruge så meget tid i supermarkedet er, at man effektiviserer sin indkøbsseddel. Dvs. at man ikke blot nøjes med at skrive en indkøbseddel, men også fokuserer på hvordan man gør det.

Kom så lidt i supermarkedet som muligt

Først og fremmest, så gælder det om at komme så lidt i supermarkedet som muligt. Hvis man kan nøjes med at købe ind en gang om ugen, så sparer man en helvedes tid ifht. hvis man fx. køber ind flere gange om ugen.

For at sikre sig, at man kun skal købe ind en gang om ugen, så skal man gøre hvad man kan for at få det hele med når man er nede i supermarkedet. Dvs. ens indkøbsseddel skal være komplet, så man får købt alt hvad man har brug for og ikke glemmer noget som helst.

Måden vi selv gør det på er, at vi har en seddel liggende i køkkenet, som vi skriver op på hver gang vi opdager noget vi mangler. Det duer ikke at prøve at huske det hele lige før man skal ned og købe ind. Hvis man prøver på det, så kan man være rimeligt sikker på at glemmet et par ting eller tre.

Samtdigt skal man ligge en plan for hvad man skal spise i den kommende uge, så man kan skrive alle de ingredienser man mangler på indkøbssedlen. Hvis man ikke laver en sådan plan og får skrevet alle ingredienserne på indkøbssedlen, så risikerer man let at mangle både det ene og det andet til madlavningen i løbet af ugen.

Den effektive indkøbsliste

Når det er tid til turen i supermarkedet, så er det ikke nok blot at proppe den dejligt komplette indkøbsseddel i lommen.

Inden man går skal man lige bruge et par minutter på at tune indkøbssedlen, så turen i supermarkedet kommer til at gå så hurtigt som muligt.

Måden man tuner en indkøbsseddel på er, at man sorterer den ifht. supermarkedets indretning.

Det gælder simplethen om, at man skitserer supermarkedet ovenfra og derefter skriver alle de ting man skal købe på, alt efter hvor de befinder sig i butikken (som vist på billedet herunder, hvor den oprindelige indkøbsliste (venstre) er blevet sorteret efter supermarkedets indretning (højre)).

effektive indkøbslister

Når man har sorteret sin indkøbsseddel på den måde, så slipper man for at skulle bevæge sig rundt på må og få i butikken, hvorved man sparer en masse tid (ikke mindst hvis der er mange mennesker og det er en kamp at komme frem og tilbage mellem indkøbsvogne og hylende unger).

Hvordan jeg køber effektivt ind

Det er efterhånden et års tid siden jeg begyndte at sortere mine indkøbslister og jeg har ikke kigget mig tilbage siden da. Det er simpelethen så meget mere effektivtet at købe ind på den måde – og samtidigt bliver risikoen for jeg glemmer noget meget mindre fordi jeg kan gå gennem listen fra en ende af (i stedet for at hoppe rundt i den på må og få).

Tilgengæld, så halter det stadig lidt med at nøjes med at købe ind en gang om ugen. Men forhåbentlig bliver vi også en dag gode til at ligge en madplan 🙂

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

6 replies on “Køb ind på den halve tid – sådan skriver du en effektiv indkøbsliste”

Hej Mads

Til smartphoneejere kan jeg anbefale app’en OurGroceries. Denne app lader sig opbygge en liste af ting du plejer at købe, så du blot kan klikke til eller fra hvilke ting der skal købe i denne uge. På den måde glemmer man aldrig at købe hverdagstingene. Det er også super blot at klikke tingene væk igen når man har puttet dem i indkøbsvognen. Så skrumper listen på vejen mod kasseapperatet. App’en er også så smart at flere personer kan deles om en liste som lagres på nettet, så alle kan tilføje ting til den løbende. Og da du alligevel har telefonen med dig, så glemmer du ikke listen derhjemme 🙂
Min kone og jeg er meget glade for den måde og købe ind på. Vi køber i øvrigt også altid ind 1 gang om ugen for at slippe for at bruge tid i supermarkedet.

Smart. Men medmindre du kan sortere din liste, så slipper du ikke for at skulle bevæge dig rundt på kryds og tværs i supermarkedet hvis du bruger den app.

Det er altid godt med udvikling i effektivitet men…
my point og view
1)
indkøbslister er en gammel nyhed – det vil altid effektivere både tiden, men også minimere fejlkøb – men jeg mener at det ødelægger kreativiteten og variationen i kosten. Når man sidder derhjemme med et stykke papir, vælter det ikke ligefrem ud med ideer. Og en opskriftbog passer sjældent med dagens tilbud og tidens season for grøntsager.
Derfor kan jeg ikke anbefale superoptimerede indkøbslister.

2)
Måden hvorpå man virkelig optimere indkøbstiden – hvis man altså er ligeglad med mine argumenter ovenfor omkring kreativitet og afveksling, så er det at benytte nogle af de voksende web sites hvor man simpelt hen bestiller sine varer online og får dem leveret hjemme. Prisen er efterhånden blevet så lav et det kun er for dyrt for folk som alligevel går hjemme og ikke har andet at bruge sine timer til.

3)
Jeg er ikke sikker på at det er en god ide at prøve at tune og optimere og planlægge sig til et meget effektivt liv. Jeg mener at det forstyrrer den naturlige udvikling og kreativitet i livet.

Jeg ser gerne comments og feedback på specielt punkt 3 🙂

1) Jeg vil sige, at det er nemmere at være kreative derhjemme (med eller uden kogebøger) end det er i supermarkedet, hvor der er stress på og man egentligt helst bare vil have indkøbene overstået.

Min favoritkogebog, Nyd Livet!, er iøvrigt inddelt efter årstiderne (og så er den selvfølgelig paleo).

2) Det kan du godt have ret i. Har dog ikke checket om de virkelig kan konkurrere med fx. Netto’s priser.

3) Jeg vil sige, at det vigtigt at have fokus på at effektivere ting som fx. indkøb. Gør man det, så har man meget mere tid og overskud til at fokusere på de ting, som det er værd at bruge tid og energi på. Dvs. at skriver jeg fx. indkøbslister, så mener jeg, at jeg frigiver hjernevindinger til brug på noget mere spændende.

Hej Mads,

Du har fat i en god pointe, specielt omkring indretningen af supermarkedet. Jeg har på et tidspunkt overvejet om der var en business case i at tilbyde supermarkeder at udstille deres indretning i et eller andet obskurt xml format, som man kunne bruge til at optimere folks elektroniske indkøbssedler. Personligt bruger jeg en simpel elektronisk checkliste. Jeg forsøgte mig med papir den anden dag, men det virker kun for mig hvis jeg i forvejen havde gjort som du foreslår. Problemet med den løsning er at jeg aldrig bliver i stand til at huske hvor alting er i supermarkedet og helt galt går det jo hvis de laver om dernede. Men under alle omstændigheder et område der kan optimeres en hel del.

Flemming -> 2) Nemli koster omkring 20 % mere end Netto (jeg har regnet på det). Grunden til at det alligevel er dyrere at gå i Netto er de impulskøb jeg alligevel kommer til at lave, men ofte er det ting som jeg så ikke køber senere.

3) Det er selvfølgelig en balancegang, men hvis man ender med at bruge alt den sparede tid (eller bare meget af den) på at effektiviserer andre ting i sit liv så bør man nok overveje om der er tale om en netto besparelse (pun not intended)

Hej Mads,

Super fed artikel. Vi forsøger selv at praktisere det med madplaner og det var en ren øjenåbner da vi første gang prøvede dette.

Ikke nok med tiden der sparest, så er der altså også en kæmpe økonomisk gevinst i at man planlægger sine “rester” og kun udsættes for impulsshopping én gang om ugen 😉

Men jeg har aldrig prøvet at lave indkøbssedlen ud fra supermarkedets indretning – men det er jo logisk når man f.eks. arbejder på et lager. For her farer man jo heller ikke fra den ene ende til den anden hele tiden… alt er total planlagt og varerne pakkes i den rækkefølge de står på gangene.

Jeg glæder mig til at læse flere spændende indlæg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *